
Неодамнешното истражување на научниот тим од Универзитетот во Џорџија донесе интересни резултати за енергетските извори наречени јагленохидрати до сега ( особено од страна на дијабетичарите ) за до сега преферираниот шеќер, поради поспора абсорбција и ограниченото складирање во предност пред гликозата, ненадејно доби негативна конотација.
Се работи за едноставен шеќер фруктоза каде се потхранува само во џигерот каде во облик на гликоген ги обезбедува енергетските резерви за организмот.
Освен во овошјето, денес наидуваме на се поголем извор на фруктоза, како во пченкарниот сируп, белиот шеќер, јаровиот сируп, медот, овошните сокови, засладените житарки како и во некои млечни призводи.
Студијата изработена на животински модел покажа дека и покрај исхраната богата со фруктоза ( 60 проценти дневно внес на калории се обезбедени од фруктозата ) опаѓа моќта на концентрација и на памтењето.
Со огледе дека фруктозата се метаболизира исклучививо во џигерот, таа го зголемува нивото на триглицериди, а со тоа се менува инсулинската рамнотежа чие пореметување доведува до намалување на способноста на мозокот да се адаптира на нов процес на учење и памтење.
Понатамошните истражувања би требало да покажат колку е тој резултат траен, во кои дневни дози и низ кој временски период.